4 Βασικές συνήθειες για καλύτερο διάβασμα

synhtheies-gia-kalytero-diabasma

 

Ποιες “καλές” συνήθειες βοηθούν περισσότερο τους μαθητές;

Ποιες μικρές αλλαγές φέρνουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινότητα τους;

Είτε προσπαθεί να διαβάζει πιο αποτελεσματικά, είτε θέλει να καταπολεμήσει την αναβλητικότητα του, οι συνήθειες που έχει ο μαθητής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία του στο σχολείο.

Είναι όμως όλες οι συνήθειες το ίδιο σημαντικές; Όχι. Υπάρχει μία κατηγορία που, χωρίς ο μαθητής να το καταλαβαίνει, επηρεάζει θετικά ή αρνητικά και πολλές επιμέρους συμπεριφορές του.

Αυτές έχουν ονομαστεί από διεθνείς ερευνητές ως “Keystone Habits”, καθώς “παρασέρνουν” έμμεσα και τις άλλες συνήθειες που μπορεί να έχει. Για τις δικές μας ανάγκες, ας τις μεταφράσουμε ως Θεμελιώδεις Συνήθειες.

Ποιες είναι αυτές; Ας δούμε 5 βασικά παραδείγματα:

  • Η τακτική γυμναστική. Είτε μιλάμε για μαθητές είτε για ενήλικες, όσοι φροντίζουν τον οργανισμό τους έχουν πολλά οφέλη. Λόγω της καλύτερης φυσικής τους κατάστασης κοιμούνται καλύτερα, έχουν καλύτερη διάθεση, και είναι πιο αποτελεσματικοί στην καθημερινότητα τους.
  • Η παρακολούθηση του προγράμματος τους. Με το να επιβλέπουν προσεκτικά το καθημερινό τους πρόγραμμα, οι κορυφαίοι μαθητές μπορούν να εντοπίζουν τα προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται και να διορθώνουν πολλές μικρότερες “κακές” συνήθειες που συνήθως περνούν απαρατήρητες.
  • Το οικογενειακό τραπέζι. Όσο αμελητέα και αν μοιάζει, αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες που συχνά αγνοούμε. Σε οικογένειες όπου τρώνε όλοι μαζί, η θετική επιρροή για τους μαθητές είναι τόσο μεγάλη που τείνουν να είναι πιο συστηματικοί στο διάβασμα αλλά και να πετυχαίνουν υψηλότερους βαθμούς.
  • Η τακτοποίηση του δωματίου. Μπορεί το παιδί σας να σκέφτεται: “γιατί να στρώνω το κρεβάτι μου αφού θα το ξαναχαλάσω αργότερα;” Στην πραγματικότητα όμως τα οφέλη ενός καθαρού χώρου εργασίας αλλά και η ίδια η πράξη της τακτοποίησης είναι τόσο σημαντικά που έχουν συνδεθεί στατιστικά με μεγαλύτερη ευεξία, παραγωγικότητα και αυτοέλεγχο.
  • Η συγκεντρωμένη εξάσκηση στα Μαθηματικά. Ακόμα και η τακτική εξάσκηση από μόνη της είναι ικανή να βοηθήσει τις υπόλοιπες συνήθειες του μαθητή. Επειδή πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο μάθημα, μπορεί να καλλιεργήσει υπομονή αλλά και αυτοπεποίθηση σχετικά με την ικανότητά τους να βελτιώνονται. Επιπλέον, επειδή αποτελούν την βάση για τις Θετικές Επιστήμες, ο τρόπος σκέψης που χτίζουν χρησιμεύει σε πολλά διαφορετικά μαθήματα.

Αξιοποιώντας λοιπόν αυτές ή αντίστοιχες Θεμελιώδεις Συνήθειες, ο μαθητής δεν χρειάζεται να προσπαθήσει να αλλάξει κάθε μικρή “κακή” συνήθεια που έχει, αλλά μπορεί να εστιάσει στις πιο βασικές. Πρόκειται για μία ιδέα παρόμοια με την Αρχή 80/20.

 

Χρειάζεστε βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μου.

 

eksaskhsh-sigkentomeno-diabasma

Τι να κανετε

Ποιες από αυτές τις συνήθειες μπορεί το παιδί σας να εισάγει στην καθημερινότητα του; Μήπως υπάρχουν παρόμοιες που μπορείτε να σκεφτείτε;

Συζητήστε μαζί του σχετικά με την δύναμη που έχουν κάποιες θεμελιώδεις συνήθειες, και υποστηρίξτε το στις αλλαγές που χρειάζεται να κάνει.

Μην περιμένετε βέβαια να αλλάξουν όλα από τη μία στιγμή στην άλλη. Αυτό που κερδίζει ο μαθητής είναι θετική ορμή μέσα από ευχάριστα συναισθήματα και συχνές μικρές νίκες, αλλά η αλλαγή χρειάζεται χρόνο.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Σας προτείνω το βιβλίο The Power of Habit του Charles Duhigg.

 

Αν εισαι μαθητης

Υπάρχουν θεμελειώδεις συνήθειες που μπορείς να αξιοποιήσεις στην δική σου καθημερινότητα; Μπορεί να είναι κάποιες από τις παραπάνω, αλλά ίσως μπορείς να εντοπίσεις κάτι διαφορετικό.

Δοκίμασε να τις εφαρμόσεις με υπομονή, και κράτησε όσες βλέπεις ότι σε βοηθούν περισσότερο.

 

Χρειάζεστε καθηγητή; Επικοινωνήστε μαζί μου.