5 Συχνά λάθη που καταστρέφουν τη συγκέντρωση στο διάβασμα

sygkentrosh-diabasma

 

“Συγκεντρώσου”.

Αυτό δε λέτε συχνά στο παιδί σας; Τα καταφέρνει; Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο, φαντάζομαι ότι δυσκολεύεται.

Η Φυσική και τα Μαθηματικά απαιτούν δύο βασικές ικανότητες: Να αποκτά ο μαθητής νέες γνώσεις και μεθόδους όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να μπορεί να τις χρησιμοποιεί σωστά στις ασκήσεις.

Και οι δύο ικανότητες, εξαρτώνται άμεσα από συγκεντρωμένο διάβασμα και εξάσκηση. Όσο πιο προσεκτικός είναι ο μαθητής όταν μελετά, τόσο καλύτερα θα αποθηκεύει τις απαραίτητες πληροφορίες στη μνήμη του, και τόσο πιο γρήγορα θα λύνει τις ασκήσεις που έχει για το σπίτι.

Θα σας το εξηγήσω και με όρους Φυσικής πρώτης Λυκείου, που το παιδί σας θα μπορούσε να καταλάβει.

Το έργο που παράγει ένας κινητήρας σε κάποιο χρονικό διάστημα, ισούται με το γινόμενο της ισχύος του επί το χρονικό διάστημα.

Ή αλλιώς:

Έργο = Ισχύς * Χρόνος

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να σκεφτείτε και το πώς διαβάζει το παιδί σας. Όσο πιο συγκεντρωμένα μελετάει (μεγαλύτερη “ισχύς”), τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειάζεται. Αντίθετα, αν έχει κακή συγκέντρωση, θα χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για το ίδιο “έργο”.

Η εμπειρία μου επίσης έχει δείξει ότι αν ο μαθητής χάνει πολλή ώρα στο ίδιο πράγμα, αρχίζει να βαριέται. Και όσο περισσότερο βαριέται, τόσο πιο δύσκολα συγκεντρώνεται. Μάλιστα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κουραστεί και να μην διαβάσει καθόλου!

 

Χρειάζεστε βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μου.

 

molybi-gia-apodotiko-diabasma

 

Θέλετε λοιπόν να διαβάζει πιο αποδοτικά το παιδί σας; Διαβάστε παρακάτω πέντε από τα λάθη που έχω δει να καταστρέφουν τη συγκέντρωση των μαθητών, και πιθανότατα κάνει και αυτός:

  1. Αναβάλλει το διάβασμά του μέχρι να είναι πολύ αργά. Όταν τελικά ξεκινά τη μελέτη, έχει πολύ λιγότερη ενέργεια οπότε δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.
  2. Διαβάζει χωρίς διαλείμματα. Για κάθε μισάωρο διαβάσματος καλό είναι να κάνει ένα πεντάλεπτο ή δεκάλεπτο διάλειμμα ώστε να αναπληρώνει τη συγκέντρωσή του.
  3. Ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αν δεν δώσει την πλήρη προσοχή του στο διάβασμα, δε γίνεται να χτίσει νέες ικανότητες. Κλείστε του λοιπόν την τηλεόραση και βοηθήστε τον.
  4. Χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι ίσως το πιο επικίνδυνο λάθος. Αν θέλετε να διατηρεί τη συγκέντρωσή του όσο μελετά, πρέπει να απαγορεύσει στον εαυτό του οποιαδήποτε “online” δραστηριότητα μέχρι να τελειώσει.
  5. Αγνοεί τις βασικές ανάγκες του οργανισμού του. Πίνει νερό όσο διαβάζει; Οι περισσότεροι μαθητές το αγνοούν τελείως. Ακόμα όμως και μια μικρή έλλειψη νερού από τον οργανισμό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στην συγκέντρωση. Θυμιζέτε του λοιπόν να πίνει άφθονο νερό όσο διαβάζει, ή τουλάχιστον σε κάθε διάλειμμα.

 

Τι να κανετε

Με βάση τα παραπάνω, πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε το παιδί σας; Ανάλογα με την καθημερινότητά σας, οι εφαρμογές ποικίλουν.

Για παράδειγμα, αρκετοί μαθητές επιλέγουν να αφήνουν τα κινητά τους στους γονείς τους τις ώρες που διαβάζουν, ώστε να αποφεύγουν τον πειρασμό. Επιπλέον, πολλοί γονείς αναλαμβάνουν να θυμίζουν στα παιδιά τους να πίνουν αρκετό νερό κατά το διάβασμά τους.

Διαλέξτε λοιπόν τις λύσεις που σας ταιριάζουν, και σύντομα ο μαθητής θα μελετά με μεγαλύτερη προσοχή.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Σας προτείνω το βιβλίο Deep Work του Cal Newport.

 

Αν εισαι μαθητης

Πόσα από τα παραπάνω λάθη κάνεις και εσύ; Πώς θα μπορούσες να τα διορθώσεις; Πέρα από τα πέντε που σου έδειξα, τι ακόμα θα μπορούσες να αλλάξεις, για να διαβάζεις πιο συγκεντρωμένα;

Σκέψου τα όλα αυτά, και εφάρμοσε τα στο καθημερινό σου διάβασμα.

 

Χρειάζεστε καθηγητή; Επικοινωνήστε μαζί μου.