80/20: Η Αρχή για να διαβάζει πιο γρήγορα

roloi-mathimatos-gia-diabasma

 

Συχνά μιλάω με τους μαθητές μου για τον τρόπο που διαβάζουν και αυτά που θα μπορούσαν να αλλάξουν. Ξεκινάω με μια απλή ερώτηση:

“Ποια είναι πιο σημαντική αλλαγή που θα ήθελες στο διάβασμά σου;”

Η πλειοψηφία μου δίνει πάντα την ίδια απάντηση:

“Θα ήθελα να διαβάζω πιο γρήγορα.”

Κακά τα ψέμματα. Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχει το παιδί σας. Η ζωή του συνεχώς θα αλλάζει, αλλά ο χρόνος του πάντα θα μειώνεται.

Αν είναι μάλιστα μαθητής Λυκείου και προετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες, θα έχετε ήδη αντιληφθεί καλά ότι ο χρόνος του είναι ακόμα πιο περιορισμένος!

Θα σας δείξω λοιπόν έναν τρόπο σκέψης για να διαβάζει το παιδί σας τη Φυσική και τα Μαθηματικά (και όχι μόνο) πολύ πιο γρήγορα.

Πρόκειται για την Αρχή του Παρέτο, γνωστή και ως “Αρχή 80/20”, που λέει με απλά λόγια:

Για τους περισσότερους στόχους που πετυχαίνουμε, το μεγαλύτερο μερίδιο του αποτελέσματος προέρχεται από ένα μικρό κομμάτι της προσπάθειάς μας.

 

Χρειάζεστε βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μου.

 

mauhths-poy-diabazei-grhgora

 

Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι όλοι οι τρόποι διαβάσματος “ίσοι”. Λίγες είναι οι τεχνικές που αποδίδουν και οδηγούν σε καλύτερους βαθμούς.

Η αρχή αυτή χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρίες για να μελετήσουν τα κέρδη τους, αλλά μπορεί να την αξιοποιεί και το παιδί σας ώστε να αναλύει το πώς διαβάζει.

Για να αρχίσει να εφαρμόζει τη λογική του 80/20 θα πρέπει όταν διαβάζει να σκέφτεται: “Ποιο είναι το 20% που θα μου φέρει το 80% των αποτελεσμάτων;”

Οι περισσότεροι μαθητές χαραμίζουν τον χρόνο τους σε ασκήσεις, ερωτήσεις και τρόπους διαβάσματος που δεν αξίζουν τον κόπο. Εσείς όμως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να γλιτώσει από αυτή την παγίδα και να κερδίσει χρόνο, εφαρμόζοντας την Αρχή!

 

Τι να κανετε

Πάνω απ’ όλα, η Αρχή 80/20 μας σπρώχνει να μειώσουμε αυτά που δεν χρειάζεται να κάνουμε, και να ασχοληθούμε με αυτά που πραγματικά αξίζουν και μας βοηθούν. Έτσι και εσείς, βοηθήστε το παιδί σας να αφαιρέσει τις κακές τεχνικές διαβάσματος από το πρόγραμμά του. Είμαι σίγουρος ότι θα έχει αρκετές.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι τεχνικές που μας βοηθούν να μάθουμε καλύτερα, είναι και οι πιο ευχάριστες. Αντίθετα, συνήθως είναι οι πιο κουραστικές. Εδώ λοιπόν είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη σας απέναντι στον μαθητή.

 

Αν εισαι μαθητης

Όταν διαβάζεις, έχε στο νου σου την Αρχή. Τι θα μπορούσες να αλλάξεις στον τρόπο που εξασκείσαι ώστε να μαθαίνεις πιο αποδοτικά; Στα επόμενα άρθρα θα σου εξηγήσω τις καλύτερες τεχνικές, αλλά για τώρα σκέψου τα εξής:

  • Τι θα μπορούσες να κάνεις μέσα στην τάξη, ώστε να διαβάζεις πιο γρήγορα στο σπίτι;
  • Όταν πρέπει να κάνεις εξάσκηση, ποια είδη ασκήσεων θα σε βοηθήσουν περισσότερο;
  • Ποιες ερωτήσεις ή ασκήσεις είναι πιο σημαντικές, όταν κάνεις επανάληψη;
  • Όταν πρέπει να αποστηθίσεις κάποιες σελίδες του βιβλίου, πόση ώρα απλά τις διαβάζεις και πόση προσπαθείς να τις πεις απ’ έξω;

Εντόπισε και διόρθωσε τις συνήθειες που δε σε βοηθάνε, και θα κερδίσεις περισσότερο χρόνο για εσένα.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Ένα απο τα καλύτερα βιβλία σε αυτό το θέμα είναι το The 80/20 Principle του Richard Koch

 

Χρειάζεστε καθηγητή; Επικοινωνήστε μαζί μου.