Φυσική Γ’ Γυμνασίου: Τι χρειάζεστε για να είστε προετοιμασμένοι

fysikh-g-gymnasioy

 

Στη Φυσική της Γ’ Γυμνασίου, οι μαθητές συνεχίζουν την εμβάθυνση στις έννοιες που έμαθαν σε απλή μορφή στις προηγούμενες τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Οι απαιτήσεις διαρκώς αυξάνονται, τόσο για την ακρίβεια των γνώσεων τους, όσο και για την ικανότητα τους να λύνουν ασκήσεις και προβλήματα χρησιμοποιώντας μαθηματικά.

Αν λοιπόν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί κατάλληλα, και να κάνει μία σύντομη αλλά απαραίτητη επανάληψη για τη Φυσική της Γ’ Γυμνασίου, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βασικά βήματα:

 

1) Μαθηματικοί Υπολογισμοί: Η ύλη της Φυσικής της Γ’ Γυμνασίου βασίζεται σε μεγέθη που είναι ιδιαίτερα μικρά (όπως το ηλεκτρικό φορτίο και η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος), οπότε οι μαθητές πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν υποπολλαπλάσια των μονάδων μέτρησης, και υπολογισμούς με δυνάμεις του 10.

Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε την επανάληψη σας με βάση τις ενότητες 1.3, 3.4, 3.5, 7.8, 7.9 και 7.10 των Μαθηματικών της Α’ Γυμνασίου, συζητώντας ταυτόχρονα και τον πίνακα 1.5 της ενότητας 1.3 της Φυσικής της Β’ Γυμνασίου.

 

2) Ηλεκτρισμός: Τα πρώτα κεφάλαια που μελετώνται στη Γ’ Γυμνασίου, και όπου αφιερώνεται το μεγαλύτερο μέρος του σχολικού έτους, αφορούν τη Φυσική των ηλεκτρικών φορτίων, του ηλεκτρικού ρεύματος και του ηλεκτρικού κυκλώματος.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί γι’ αυτά, συζητώντας με βάση το κεφάλαιο 6 του βιβλίου Φυσικής της Ε’ Δημοτικού. Στην ίδια ύλη αντιστοιχεί και το Φύλλο Εργασίας 10 της Φυσικής της Α’ Γυμνασίου. Εφόσον διδάχτηκε τη συγκεκριμένη ενότητα, μπορείτε να συζητήσετε και τις αντίστοιχες σελίδες.

 

3) Ηλεκτρισμός και Μαγνητισμός: Συμπληρώνοντας τη συζήτηση σας σχετικά με τον Ηλεκτρισμό, μπορείτε να μελετήσετε και τη λειτουργία των μαγνητών, καθώς και τη σύνδεση του Ηλεκτρισμού με τον Μαγνητισμό, με βάση το κεφάλαιο 9 της Φυσικής της ΣΤ’ Δημοτικού. Αυτές οι έννοιες θα αποτελέσουν μέρος του κεφαλαίου 3 της Φυσικής της Γ’ Γυμνασίου.

 

Χρειάζεστε βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μου.

proetoimasia-gymnasioy

 

4) Ταλαντώσεις και κύματα: Σχετικά με τις Ταλαντώσεις, μπορείτε να κάνετε μία επανάληψη της κίνησης του απλού εκκρεμούς που μελετήθηκε στο Φύλλο Εργασίας 2 της Φυσικής της Α’ Γυμνασίου. Σχετικά με τα Κύματα, ο ήχος παρουσιάστηκε στο κεφάλαιο 8 της Φυσικής της Ε’ Δημοτικού. Συζητήστε τις σχετικές σελίδες με το παιδί σας, ώστε να θυμάται τα «βασικά».

 

5) Φως και Οπτική: Τέλος, στα τελευταία κεφάλαια που συνήθως καλύπτονται από την ύλη της Φυσικής της Γ’ Γυμνασίου, οι μαθητές μελετούν τις βασικές έννοιες και τα φαινόμενα που αφορούν το φως, όπως για παράδειγμα την ανάκλαση, τη διάθλαση και τα διάφορα οπτικά όργανα που χρησιμοποιούνται. Για να είστε προετοιμασμένοι, μπορείτε να συζητήσετε διαδοχικά το κεφάλαιο 7 της Φυσικής της Ε’ Δημοτικού, και το κεφάλαιο 10 της ΣΤ’ Δημοτικού.

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί σωστά για τη Φυσική της Γ’ Γυμνασίου, ακολουθήστε τα παραπάνω 5 βήματα και μελετήστε τις ενότητες που αναφέρθηκαν.

 

Χρειάζεστε καθηγητή; Επικοινωνήστε μαζί μου.

 

Pin this:

pin-this-proetoimasia-g-gymnasioy