Γιατί δεν ολοκληρώνει το διάβασμα του;

den-oloklironei-diabasma

 

Υπάρχουν μέρες που το παιδί σας αφήνει το διάβασμα του στη μέση; Μήπως υποψιάζεστε ότι δε λύνει όλες τις ασκήσεις που έχει για την επόμενη μέρα;

 

Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε;

 

Ένας λόγος είναι ότι οι ασκήσεις για το σπίτι απαιτούν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν. Το πρόγραμμα των μαθητών είναι ιδιαίτερα φορτωμένο, και σε κάθε νέα τάξη αυξάνονται συνεχώς οι απαιτήσεις. Όταν λοιπόν το διάβασμα του παίρνει πολύ χρόνο, μπορεί να αποθαρρυνθεί και να αφήσει τις εργασίες στη μέση.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, δοκιμάστε να καταγράψετε το χρόνο που αφιερώνει καθημερινά στο διάβασμα και πόσες ασκήσεις Φυσικής και Μαθηματικών ολοκληρώνει από αυτές που έχει συνολικά. Αν είναι αρκετές, βοηθήστε τον να οργανώσει το διάβασμα του ώστε να μη χάνει χρόνο, ενώ αν είναι λίγες, συζητήστε το με τον καθηγητή του για να βρείτε μια λύση.

 

Πολύ συχνά όμως, οι μαθητές δεν αντιλαμβάνονται καν την αξία της εξάσκησης στο σπίτι. Οι περισσότεροι βλέπουν συχνά το διάβασμα σαν αγγαρεία, και έτσι, δεν έχουν κίνητρο και όρεξη. Ολοκληρώνουν βιαστικά όσες ασκήσεις μπορούν να λύσουν και προχωρούν στο επόμενο μάθημα, αφήνοντας κενά και απορίες.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να του εξηγήσετε την αξία που έχει η δουλειά στο σπίτι. Εκτός από το γεγονός ότι βοηθά στη βαθμολογία του τετραμήνου, τον προετοιμάζει για τις τελικές εξετάσεις και τις επόμενες χρονιές, ενώ καλλιεργεί και πολλές ικανότητες, όπως η επιμονή και η οργανωτικότητα.

 

Χρειάζεστε βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μου.

 

vivlia-sto-diabasma

 

Κάτι ακόμα που συχνά λείπει, είναι σχόλια για την απόδοση του. Είτε ολοκληρώνει είτε όχι τις ασκήσεις για το σπίτι, σπάνια επιβραβεύεται για την προσπάθεια του, ενώ πολλές φορές, ούτε και ο καθηγητής ελέγχει την δουλειά του. Έτσι, δεν έχει κίνητρο και τελικά προσπαθεί λιγότερο.

Οπότε, ένας ακόμη τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας είναι να ελέγχετε τις απαντήσεις του, και να το επιβραβεύετε όταν ολοκληρώνει το διάβασμα του. Έτσι, καθώς δέχεται την υποστήριξη σας, θα έχει όρεξη να συνεχίσει να δουλεύει.

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας αφήνει συχνά κάποιες ασκήσεις άλυτες; Έχετε εντοπίσει τι φταίει: η έλλειψη χρόνου, η έλλειψη κινήτρου, ή μήπως ότι δεν αντιλαμβάνεται την αξία της εξάσκησης στο σπίτι;

Βέβαια, να θυμάστε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως το να έχει αφήσει κενά ή απορίες με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται με το διάβασμα. Είναι λοιπόν σημαντικό να βρείτε ακριβώς τι φταίει και να αρχίσετε να το διαχειρίζεστε.

Εφαρμόστε τις παραπάνω συμβουλές στο διάβασμα του, και σύντομα θα δείτε βελτίωση.

 

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ

Το καθημερινό διάβασμα είναι συχνά κουραστικό, και ο όγκος των ασκήσεων για το σπίτι μεγάλος. Είναι λογικό λοιπόν να κουράζεσαι και να δυσκολεύεσαι να καλύπτεις τις υποχρεώσεις σου. Ξεκίνα φτιάχνοντας ένα συγκεκριμένο πλάνο, και όπου συναντάς εμπόδια, ζήτησε τη βοήθεια των γονιών ή των καθηγητών σου.

 

Χρειάζεστε καθηγητή; Επικοινωνήστε μαζί μου.