Οργανώνοντας το καθημερινό διάβασμα σε 5 λεπτά

organonontas-diabasma-lepta

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το παιδί σας αξιοποιεί τη μέρα του πλήρως; Η δική μου εμπειρία ως καθηγητής έχει δείξει ότι λίγοι μαθητές τα καταφέρνουν. Γιατί; Γιατί ελάχιστοι έχουν μάθει πώς να οργανώνουν το χρόνο τους σωστά.

Μπορεί να προσπαθούν να οργανωθούν, αλλά επειδή δεν το κάνουν σωστά, καταλήγουν να αυτοσχεδιάζουν.

Ο αυτοσχεδιασμός όμως κρύβει και έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Επειδή το παιδί σας αποφασίζει τυχαία τι θα διαβάσει, δε θέτει σωστά τις προτεραιότητές του και καταλήγει να αγνοεί πολλές από τις ασκήσεις και τα διαγωνίσματα μέχρι να είναι πολύ αργά.

Ευτυχώς όμως υπάρχει μία εύκολη, και μάλιστα γρήγορη, λύση. Πρόκειται για ένα απλό σύστημα για να οργανώνει το παιδί σας την ημέρα και τις προτεραιότητές του, χωρίς να σπαταλά το χρόνο του σε περιττές λεπτομέρειες. Μόλις το εφαρμόσει, θα έχει πλήρη έλεγχο του προγράμματός του.

 

Τι να κανετε

Καταρχάς, χρειάζονται κάποια βασικά πράγματα: Ένα ημερολόγιο ή ατζέντα μεσαίου μεγέθους, χαρτιά και στυλό.

Κατά τη διάρκεια της μέρας του, ας ξεκινήσει καταγράφοντας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν μαζί με τις προθεσμίες τους σε ένα χαρτί. Με αυτό τον τρόπο μέχρι το τέλος της σχολικής ημέρας θα έχει φτιάξει μια πρόχειρη λίστα με όλα όσα έχει να διαβάσει, τις προθεσμίες του, και όλα τα τεστ ή διαγωνίσματα για τα οποία θα πρέπει να προετοιμαστεί.

Στη συνέχεια, και πριν το τέλος της ημέρας, πρέπει να περάσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει μαζέψει στο ημερολόγιό του. Μόλις το ολοκληρώσει αυτό, θα πρέπει να σκεφτεί και να σημειώσει το χρόνο που θα χρειαστεί για καθεμία από αυτές.

 

Χρειάζεστε βοήθεια; Επικοινωνήστε μαζί μου.

 

imerologio-ipoxrewseis-diabasma

 

Το επόμενο και πιο σημαντικό βήμα, είναι να οργανώσει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις ώρες που δεν έχουν “κλείσει” ήδη με εξωσχολικές δραστηριότητες.

Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσει το τι θα διαβάσει και πότε, τα διαλείμματα που θα κάνει, καθώς και πόσο χρόνο θα αφιερώσει συνολικά. Ο στόχος είναι να έχει προσδιορίσει τι θα κάνει κάθε στιγμή της μέρας του. Ακόμα και οι ώρες που θα αφιερώσει για ψυχαγωγία θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμα.

Τέλος, την επόμενη μέρα ας ακολουθήσει το πρόγραμμα που δημιούργησε.

Να θυμάστε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εμπνεύσετε το παιδί σας να ακολουθήσει ένα σωστό πρόγραμμα, είναι μέσα από το καλό παράδειγμα που θα του δώσετε εσείς. Δείξτε του λοιπόν με τις πράξεις σας τι κερδίζουν όσοι δουλεύουν οργανωμένα και καλύπτουν όλες τις υποχρεώσεις τους αποτελεσματικά και έγκαιρα.

 

Αν εισαι μαθητης

Αν εφαρμόσεις το παραπάνω σύστημα, η μέρα σου θα μπει σε πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά μην εκπλαγείς αν δεις ότι στην πράξη το πρόγραμμα σου διαρκώς αλλάζει. Θέλει εμπειρία για να μπορείς να προβλέπεις τον χρόνο που θα χρειάζεσαι για ασκήσεις και προετοιμασία διαγωνισμάτων Φυσικής και Μαθηματικών, αλλά με τον καιρό θα μπορείς να το κάνεις όλο και καλύτερα.

Έτσι και αλλιώς, στόχος της όλης διαδικασίας είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο προσεκτικά το πού αφιερώνεις το χρόνο σου, και όχι να αγχωθείς προσπαθώντας να τηρήσεις κατά γράμμα το πρόγραμμα που έβγαλες.

 

Χρειάζεστε καθηγητή; Επικοινωνήστε μαζί μου.