Πώς να μη σαμποτάρεις τους στόχους σου
Ας υποθέσουμε ότι έχεις μάθει πώς να θέτεις σωστούς στόχους. Θα έχεις αρχίσει να βλέπεις θετικά αποτελέσματα, και να οργανώνεσαι καλύτερα στη Φυσική και τα Μαθηματικά.
Μήπως όμως άρχισες να σκέφτεσαι ότι, αφού τα πας καλά, ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις και να ανταμείψεις τον εαυτό σου για την προσπάθεια; Αν ναι, την πάτησες!
Υπάρχει ένα ακόμα εμπόδιο όταν θέτεις στόχους, που δεν πρέπει να ξεχνάς. Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη παγίδα η οποία μπορεί να καταστρέψει το διάβασμα σου.
Πόσο συχνά σκέφτεσαι φράσεις όπως “Σήμερα ήμουν καλός / κακός μαθητής”, ή “Σήμερα διάβασα πολύ / λίγο”; Να ξέρεις ότι είναι απολύτως λογικό. Αν θέλεις να γίνεσαι όλο και καλύτερος, πρέπει έτσι και αλλιώς να αξιολογείς το διάβασμα και την πρόοδό σου.
Εδώ όμως κρύβεται η παγίδα. Από τη μία θέλεις να βελτιώνονται οι βαθμοί σου, αλλά από την άλλη όμως θα προτιμούσες να περάσεις το απόγευμά σου “αράζοντας”.
Όταν λοιπόν θεωρείς ότι έχεις διαβάσει αρκετά, δίνεις στον εαυτό σου ελαφρυντικά για να χαλαρώσει και να αρχίσει τα “διαλείμματα”.
Για να το καταλάβεις καλύτερα, δες τα δύο πιο συνηθισμένα παραδείγματα αυτής της παγίδας:
Όταν γράφεις καλά σε κάποιο διαγώνισμα, βλέπεις την πρόοδό σου και σχεδόν πάντα αρχίζεις να χαλαρώνεις μετά. Αν πάλι δεν το κάνεις αυτό, πείθεις τον εαυτό σου ότι αξίζεις κάποιο “δώρο” που αντιστάθηκες και τελικά πέφτεις στην ίδια παγίδα χωρίς να το καταλάβεις.
Όταν οργανώνεις το το πρόγραμμά σου, μαζεύεις δηλαδή τις ασκήσεις και ερωτήσεις που θα μελετήσεις, χαίρεσαι που οργανώθηκες, και τελικά αφήνεις το πραγματικό διάβασμα για αργότερα.
Ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα; Ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιείς την πρόοδό σου σαν κίνητρο για να συνεχίζεις να προσπαθείς, καταλήγεις να τη χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία για να χαλαρώσεις. Πείθεις δηλαδή τον εαυτό σου ότι συμπεριφορές που σαμποτάρουν το διάβασμα σου είναι η ανταμοιβή για τις προσπάθειές σου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαμβάνεις τις επιτυχίες σου. Αντίθετα, τα καλά αποτελέσματα μπορούν να σου δώσουν κίνητρο να προσπαθείς ακόμα περισσότερο, αρκεί να σκέφτεσαι συνειδητά.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Για να προστατευτείς από αυτή την παγίδα, να θυμίζεις στον εαυτό σου τα αποτελέσματα που θέλεις να πετύχεις. Σημείωσέ τα σε ένα χαρτί, στο βιβλίο σου, στο τετράδιό σου, όπου σε βολεύει. Αξιοποίησε κάθε ευκαιρία που έχεις για να θυμάσαι τον λόγο για τον οποίο προσπαθείς να γίνεις καλύτερος, όπως τη σχολή που έχεις διαλέξει, ή την καριέρα που θα ήθελες να κάνεις.
ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΓΟΝΕΑΣ
Όπως ξέρετε, είναι καλό να θυμίζετε στο παιδί σου τις επιτυχίες του, για να εμπνέεται και να συνεχίζει την προσπάθεια. Έχοντας λοιπόν και τα παραπάνω κατά νου, θυμίζετε του την πιο βασική παγίδα που πρέπει να αποφεύγει για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Σας προτείνω το βιβλίο The Willpower Instinct της Kelly McGonigal.