3 Βασικές ερωτήσεις για την καλή οργάνωση στόχων
Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να αρχίσεις να βελτιώνεσαι στη Φυσική και τα Μαθηματικά, είναι να θέτεις σωστούς στόχους. Αρκεί όμως αυτό; Όχι φυσικά!
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να μάθεις να οργανώνεις αυτούς τους στόχους. Γι’ αυτό, παρακάτω θα βρεις τρεις ακόμα βασικές ερωτήσεις που πρέπει να έχεις κατά νου. Χρησιμοποίησέ τες, και σύντομα θα δεις μεγάλη διαφορά στο πώς διαβάζεις.
1) Πώς παρακολουθείς τους στόχους σου;
Αργά ή γρήγορα θα αρχίσεις να βλέπεις μικρές καθημερινές επιτυχίες, όπως το να λύνεις δύσκολες ασκήσεις, να μαθαίνεις τύπους ή να καταλαβαίνεις καλύτερα τη θεωρία. Έχεις όμως κάποιον τρόπο για να “μετράς” τις επιτυχίες σου;
Η πρόοδος σου μπορεί να σε βοηθήσει να παραμένεις συγκεντρωμένος και να έχεις όρεξη για διάβασμα. Θα πρέπει όμως να βρεις κάποιο σύστημα για να την παρακολουθείς. Για παράδειγμα, μπορείς να φτιάξεις μια λίστα με τις ασκήσεις και ενότητες που έχεις ολοκληρώσει.
Όποιο τρόπο και αν σκεφτείς, προσπάθησε να το έχεις γραμμένο σε χαρτί και να το βλέπεις συχνά.
2) Πώς επιβραβεύεις τον εαυτό σου;
Μην περιμένεις τις μεγάλες επιτυχίες για να πεις “μπράβο” στον εαυτό σου. Εφόσον ακολουθείς τους στόχους σου, θα έχεις πολλές αφορμές για να χαρείς. Μπορείς να αποφασίσεις ότι αξίζεις ένα μικρό χειροκρότημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελείωσαν οι προσπάθειές σου.
Πρόσεξε όμως η επιβράβευσή σου να είναι ηθική και όχι υλική, γιατί αν αρχίσεις να ανταμείβεσαι με φαγητό ή ξοδεύοντας χρόνο στο internet, όπως κάνουν οι περισσότεροι, θα χαλάς τη συγκέντρωσή σου. Μπορεί αρχικά να σκεφτείς ότι έχεις κερδίσει το χρόνο που θα ξοδέψεις μπροστά από τον υπολογιστή σου, αλλά στην πραγματικότητα στέλνεις στον εαυτό σου το μήνυμα ότι το διάβασμα αξίζει μόνο για την επιβράβευση. Αργά η γρήγορα θα ξεχάσεις λοιπόν το νόημα της όλης προσπάθειας που κάνεις.
3) Ασχολείσαι με βαθμούς ή με βελτίωση;
Πάνω από όλα, μην ξεχνάς το σωστό τρόπο σκέψης που έχουμε συζητήσει. Μπορεί ο τελικός σου στόχος να είναι κάποιος συγκεκριμένος βαθμός στη Φυσική, τη Χημεία ή τα Μαθηματικά, αλλά δεν σε βοηθά να το σκέφτεσαι κάθε μέρα. Αντίθετα, η προσοχή σου πρέπει να πηγαίνει στο πώς να βελτιώνονται οι ικανότητές σου αλλά και εσύ ο ίδιος. Είσαι σήμερα καλύτερος από χτες; Στο τέλος αυτό μετράει.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Σκέψου αυτές τις τρεις ερωτήσεις. Όποιες και αν είναι οι απαντήσεις σου, γράψτες σε ένα χαρτί και κοίτα το κάθε δύο ή τρεις μέρες. Θα δεις ότι υπάρχουν πολλά που μπορείς να διορθώσεις για να οργανώνεις τους στόχους σου καλύτερα.
ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΓΟΝΕΑΣ
Πολύ συχνά, ο μαθητής ξεχνά την πρόοδο που έχει κάνει και χάνει την όρεξη για διάβασμα.
Βοηθήστε λοιπόν το παιδί σας, θυμίζοντάς του όλες τις επιτυχίες του σε αυτά τα μαθήματα. Έτσι θα τον εμπνεύσετε για να επιμείνει στους στόχους του και τα αποτελέσματα που θέλει να πετύχει.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Σας προτείνω το βιβλίο The Willpower Instinct της Kelly McGonigal.